Suuri koulupiha-arviointi!

Pyöräilimme kokemusasiantuntijan kanssa Malmilla, Pukinmäessä ja Pihlajamäessä ja tutustuimme alueen koulupihoihin.

Kokemusasiantuntija piti kaikista pihoista, mutta toki osasta paljon enemmän kuin toisista.

Katselmuksemme jälkeen lähestyin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa ja siellä kiinteistöistä vastaavaa virkamiestä. Halusin selvittää, mikä on aikataulu esimerkiksi Malmin peruskoulun pihojen perusparannukselle. Kaupungin käytäntönä on ollut, että pihat uudistetaan peruskorjauksen yhteydessä ja tämän aikataulun perään kyselin. Ikävä kyllä en ole saanut mitään vastausta, vaikka olen jo hetken odotellut. Niinpä keskityn kertomaan yleisesti koulupihoista.

Välinelainaamoita ja asfalttia

Helsingin kaupungilla on hieman yli 100 peruskoulua. Osa pihoista on upeita virikkeellisiä pihoja, joissa tekemistä riittää välituntien ulkopuolellakin. Toinen osa on sitten niitä aikuisenkin silmään hieman ankeita asfalttikenttiä. Välituntiliikunta on oleellinen osa kouluikäisen liikkumista ja mitä enemmän koulupihalta löytyy liikkumista edistäviä laitteita ja vempeleitä, sitä parempi. Tässä katselmuksessamme ei käynyt ilmi millaisia välinelainaamoita kouluilla on välituntisin, joten arvioinnista saattaa saada koulupäivän arkea ankeamman kuvan. Toisaalta ne pihat, joissa oli paljon kiinteitä välineitä, oli myös sunnuntai-iltana paljon lapsia leikkimässä. Viihtyisä, hoidettu piha kutsuu viettämään aikaa ja ehjät, kunnolliset välineet vähentävät ilkivallan mahdollisuutta.

Koulupihat ja korjausvelka

Helsingin kaupunki on nostanut koulupihojen kunnostamisen yhdeksi liikkumisohjelman toimenpiteeksi. Tämän kärkihankkeen myötä on uudistettu kaikkiaan kymmenen koulun pihat. Yksikään Malmin alueen pihoista ei noiden pihojen joukkoon päässyt. Kuten jo aiemmin mainitsin pihoja on yli sata, joten kymmenen pihan kunnostaminen on kuin rikka meressä. Vuoden 2017 kuntavaalien alla Helsingin kaupungin korjausvelka oli jo yli 500 miljoonaa euroa, nyt summa on noussut jo 1,3 miljardiin euroon. Koulujen peruskorjaukset ja kunnostukset sisältyvät tähän korjausvelkaan, samalla ne ajastaan jääneet koulupihat. Minusta kuluneella kaudella tehty kuntaveroprosentin lasku olisi voitu jättää välistä ja ohjata ne rahat sen sijaan muun muassa koulujen peruskorjauksiin. Mielenkiintoista kyllä, menetykset olivat puolen miljardin euron luokkaa. Ne vuodet, joita lapset koulussa ja pihoilla viettävät on loppujen lopuksi aika vähäisiä, mutta niiden vuosien aikana syntynyt into muun muassa liikkumiseen, kestää koko iän.

Lopulta se video

Malmin, Pukinmäen ja Pihjalamäen paras koulupiha selviää tämän meidän yhdessä editoiman videon lopuksi 🙂 Videossa ei ikävä kyllä ole tekstitystä, sillä siinä tuli omien taitojen ja käytössä olevan ajan raja vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *